Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ασφάλεια στο δρόμο...


Μην ξεχνάτε το καθισματάκι αυτοκινήτου γονείς!!!



Μπορεί κάποτε να μην δενόμασταν καν στο πίσω κάθισμα, άλλα πλέον γνωρίζουμε ότι ο πίσω επιβάτης κινδυνεύει περισσότερο. Δεδομένου ότι η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά είναι τα ατυχήματα, τροχαία ή μη, πρέπει να διασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών σας μέσα στο αυτοκίνητο.

Απαράδεκτο το 2019, να βλέπουμε παιδιά να μεταφέρονται στην αγκαλιά του γονέα, έστω κι αν πρόκειται για μικρή απόσταση. Πριν μια εβδομάδα οδηγούσα με κατεύθυνση Καρπενήσι προς Λαμία κι ένα 'μερακλής' πατέρας είχε το νήπιο του στην αγκαλιά του να οδηγεί κι ανερχόντουσαν τον Τυμφρηστό.

Μια στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα!





Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε και της Αμ. Ακαδ. Παιδίατρων που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2011 τα βρέφη / νήπια πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω για όσο το δυνατό περισσότερο διάστημα και εν πάση περιπτώσει όχι λιγότερο από 2 χρόνια. Σε κάποιες χώρες έχει καθιερωθεί η πρώτη 5ετία ζωής. Μπορούν να αρχίσουν να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει μπροστά όταν το κεφάλι τους είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος, ή όταν βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα. (Δεν πειράζει αν τα πόδια τους είναι λυγισμένα).

Τύποι παιδικών καθισμάτων για το αυτοκίνητο.

1. Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω (βρεφική ηλικία 0-12 μηνών)

Όλα τα βρέφη πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 12 μηνών ή μέχρι το βάρος τους να είναι 10 κιλά. Εάν ένα παιδί είναι πάνω από 10 κιλά πριν την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να συνεχίσει να ταξιδεύει σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω μέχρι να γίνει 12 μηνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπροστινό και στο πισινό κάθισμα με κλίση 45 μοίρες.

Υπάρχουν δύο ειδών παιδικά καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω.
Αυτά που είναι κατασκευασμένα για να βλέπουν μόνο προς τα πίσω και αυτά που μετατρέπονται και βλέπουν και προς τα εμπρός για μεγαλύτερες ηλικίες. Και τα δύο είναι μικρά και φέρουν χειρολαβές για εύκολη μεταφορά του παιδιού.

Χρησιμοποιούνται μέχρι τα παιδιά να φθάσουν τα 10-15 κιλά ανάλογα με το μοντέλο.

Αρκετά παιδικά καθίσματα έχουν ειδική βάση η οποία μπορεί να παραμείνει μόνιμα στο αυτοκίνητο. Το κάθισμα κλειδώνει σε εδική υποδοχή της βάσης και έτσι δεν χρειάζεται να τοποθετείτε τη βάση του κάθε φορά που ταξιδεύετε.


2. Μετατρεπόμενο κάθισμα (νηπιακή-προσχολική ηλικία)

Αρκετά από τα κλασικά καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω μπορούν να μετατραπούν σε καθίσματα που βλέπουν προς τα εμπρός για παιδιά πάνω από 12 μηνών ή πάνω από 10 κιλά αφού ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
 - Μετακινήστε τις ζώνες του καθίσματος στις ψηλότερες σχισμές ούτως ώστε να είναι στο ύψος ή πάνω από τους ώμους του παιδιού σας.
 - Μετακινήστε τη θέση του καθίσματος από την πλαγιαστή στην όρθια θέση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 - Βεβαιωθείτε ότι έχετε περάσει τις ζώνες του αυτοκινήτου δια μέσου των προσθίων σχισμών του καθίσματος όπως αναφέρεται στις οδηγίες του κατασκευαστή


3. Κάθισμα που βλέπει μπροστά (νηπιακή-προσχολική ηλικία)

Όταν το παιδί σας φθάσει στην ηλικία των 12 μηνών ή τα 10 κιλά είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να ταξιδεύει καθιστό βλέποντας μπροστά. Το κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός φέρει πλευρική προστασία για το κεφάλι, μένει μόνιμα στο αυτοκίνητο και προσφέρεται και για μεγάλα ταξίδια. Τα πιο πολλά φέρουν μηχανισμό που επιτρέπει στο κάθισμα να γίνεται πιο πλαγιαστό για πιο μακρινά ταξίδια ή όταν το παιδί θέλει να κοιμηθεί.

Χρησιμοποιείται για παιδιά από 10-18 κιλά, ή 12 μηνών μέχρι 5 χρονών.

Για την κατηγορία αυτή (1-5 χρονών ή 10-18 κιλά) μπορεί να χρησιμοποιηθούν συστήματα συγκράτησης των παιδιών νέας γενεάς βάσει του προτύπου Isofix (Κανονισμός 44 Φεβρουάριος 2004). Από τον Φεβρουάριο του 2006 όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να εξοπλίζουν τα οχήματα τους με σύστημα Isofix.

Το σύστημα αυτό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο κατά την τοποθέτηση όσο και σε περίπτωση σύγκρουσης και εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο χωρίς να απαιτείται η χρήση των ζωνών ασφαλείας. Το σύστημα αποτελείται από 3 σταθερά σημεία πρόσδεσης αλλά το παιδικό κάθισμα θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συμβατό με το σύστημα. Γίνονται ενέργειες όπως το σύστημα εφαρμοστεί για όλες τις ηλικίες.



4. Ανυψωτικό κάθισμα (προσχολική-σχολική ηλικία)


Τα ανυψωτικά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανυψώνουν το παιδί σε τέτοιο ύψος για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ζώνες του αυτοκίνητου όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες Αυτό σημαίνει ότι η πάνω ζώνη πρέπει να περνά από το μέσο του ώμου και του στήθους, η δε κάτω ζώνη από το πάνω μέρος των μηρών του παιδιού.

Τα καθίσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ηλικίες των 4-8 ετών.

Κάθισμα που βλέπει μπροστά και μετατρέπεται σε ανυψωτικό (νηπιακή-προσχολική-σχολική ηλικία)

Αυτά τα καθίσματα φέρουν δικές τους ζώνες, πρέπει όμως απαραίτητα να ασφαλίζονται σφικτά στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιούνται από την ηλικία των 12 μηνών μέχρι 4 ετών. Όταν το παιδί φθάσει τα 18-20 κιλά ή την ηλικία των 4 ετών οι ζώνες του καθίσματος αφαιρούνται και χρησιμοποιούνται οι ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου, όπως ακριβώς στο ανυψωτικό κάθισμα.


5. Ανυψωτικά μαξιλάρια

Όπως και τα ανυψωτικά καθίσματα, χρησιμοποιούνται για παιδιά που έχουν μεγαλώσει, και χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφάλειας του αυτοκινήτου. Προορίζονται για παιδιά βάρους 22 μέχρι 36 κιλών (ηλικίας περίπου 6–13 ετών). Πολλά από τα νέα αυτοκίνητα φέρουν ενσωματωμένα παιδικά καθίσματα στο μέσο του πίσω καθίσματος. (build in).

Παιδιά μέχρι την ηλικία των 13 ετών θα πρέπει να ταξιδεύουν πάντοτε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που είναι απόλυτη ανάγκη να καθίσουν στο μπροστινό κάθισμα θα πρέπει να μετακινήσουν το κάθισμα του αυτοκινήτου όσο πιο μακριά μπορούν από τον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου και να φορέσουν τις ζώνες ασφαλείας. Από την ηλικία των 8-10 ετών ή το ύψος των 140 εκατοστών και άνω τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις κανονικές ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.


Κανόνες ασφαλείας

►Χρησιμοποιείτε πάντοτε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο σας αρχίζοντας από τη μέρα που φεύγετε από το μαιευτήριο.
►Όλα τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα.
►Η πιο ασφαλής θέση είναι το μέσον του πίσω καθίσματος.
►Εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά πρέπει απαραίτητα να εφαρμόσετε ξεχωριστό κάθισμα για κάθε παιδί ανάλογα πάντοτε με το βάρος και τη ηλικία του όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
►Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας ή ατυχήματος.
► Μην αφήνετε το παιδί σας μέσα στο κάθισμα του αυτοκινήτου περισσότερο από μιάμιση ώρα. Σε μακρινά ταξίδια είναι καλύτερα να κάνετε ενδιάμεσους σταθμούς.
►Οι κλειδαριές ασφαλείας για τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένες.
►Η χειρότερη θέση για να ταξιδεύει το παιδί είναι στην αγκαλιά σας ή στα γόνατα σας στη θέση του συνοδηγού. Σε περίπτωση σύγκρουσης το παιδί θα στριμωχτεί μεταξύ του σώματος σας και του εσωτερικού του οχήματος με σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή του. Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφάλειάς σας το παιδί θα εκσφενδονιστεί από τα χέρια σας, όσο και αν προσπαθήσετε να το κρατήσετε. Μη το χρησιμοποιείται σαν αερόσακο.
►Να φοράτε πάντοτε την ζώνη ασφαλείας σας και επιμένετε να τη φορούν όλοι. Έτσι δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.
►Μη φοράτε όμως τη ζώνη ασφαλείας γύρω σας μαζί με το παιδί σας ή να βάζετε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από δύο παιδιά.
►Μην πιείτε ποτό εάν θα οδηγήσετε και μην οδηγήσετε αν έχετε πιει είτε έχετε παιδιά στο αυτοκίνητο σας είτε όχι.
►Μην κάνετε πράγματα που αποσπούν τη προσοχή σας (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου)
►Τηρείτε πάντοτε το όριο ταχύτητας. Να θυμάστε πάντα ότι μια βίαιη πρόσκρουση με ταχύτητα 60 χιλ. την ώρα αντιστοιχεί με πτώση από τον 3ο όροφο ενός κτιρίου.


Οδηγώντας καθημερινά εδώ και 13 χρόνια, συναντώ πολύ συχνά στο δρόμο εικόνες σαν τις παρακάτω∙ γονείς (ή θείους ή νονούς ή παππούδες, τέλος πάντων, ενηλίκους) που μεταφέρουν παιδιά με το μηχανάκι ή τη μηχανή τους, χωρίς αυτά (τουλάχιστον) να φορούν κράνος και οδηγώντας εντελώς απρόσεχτα.








Κορυφαία δε όλων, τα τρικάβαλα ή τετρακάβαλα, στα οποία οι γονείς βάζουν ανάμεσά τους το παιδί ή τα παιδιά και ξεκινάνε με περηφάνια για τη βόλτα τους ή (ακόμα χειρότερα) για το σχολείο, που σημαίνει ότι πάνω στο δίκυκλο υπάρχουν και μια-δυο βαριές τσάντες τίγκα στα βιβλία.


Μα είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν σε τι κίνδυνο εκθέτουν τα παιδιά τους;


Αν (ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ) είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφέρετε το παιδί σας με μηχανάκι ή μηχανή, μην αμελείτε να του φοράτε το κράνος (κι όχι μόνο ο γονιός) και θα πρέπει να πόδια του να φτάνουν να πατήσουν σωστά στο μαρσπιέ και όχι να αιωρούνται ή αλλιώς να είναι τοποθετημένο σε ειδικό κάθισμα, κατάλληλο για την ηλικία του.

Προς Θεού, μην ανεβάζετε και άλλα παιδιά πάνω!!!
Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά βρεφών!!!


Δεν χρειάζεται να επικαλεστώ το νόμο και το αυτόφωρο τη στιγμή που μιλάμε για ζητήματα ζωής και θανάτου.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ κι ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: 1η αιτία θανάτου στα παιδιά τα ατυχήματα (τροχαία ή μη)!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου